Menu Sluiten

Ben je al lid van de Mile High Club? Zo doe je dat

Ken je de Mile High Club? De exclusieve club voor hoogvliegende lovers? Al jarenlang wordt er over de prestaties op hoogte gesproken, maar weinig mensen zullen werkelijk lid worden. Maar presteren op hoog niveau is wel het onderwerp waar ik graag meer over uitleg.

Laatst had ik een gesprek met een ondernemer en werd ik me opeens bewust van een belangrijk principe die ik graag met jullie wil delen. Het gaat hier niet om seks in een vliegtuig, maar wel om het creëren en opereren op verschillende niveaus.

Flow en de kunst van het werken

Wist je dat je op verschillende niveaus kan functioneren? En dat we daarin steeds afwisselen en dat dat bijna altijd onbewust gebeurt? Als je je hier bewust van bent wordt werken leuker en eenvoudiger.

Tegenwoordig word je overspoeld met het woord ‘flow’. Alles lijkt dan als vanzelf te gaan en je vergeet de tijd en de dingen om je heen. Herken je dat? Volgens mij kom je in een flow als je goed bent afgestemd op hetgeen bij je past en waar je op dat moment mee bezig bent.

Even een stukje natuurkunde

Waarschijnlijk weet je wel dat we de dingen om ons heen kunnen uitdrukken in een trillingsfrequentie. Zo heeft een rots een andere frequentie dan een kristal. En kunnen we de materie om ons heen inschalen. Rood licht is langer qua golflengte dan blauw licht, vandaar het soms zo mooie avondrood aan de horizon.

Werken aan een project of bedrijf doe je ook met een bepaalde frequentie. Dat klinkt misschien vreemd in je oren, maar als je weet hoe het werkt is het beter te begrijpen.

Wanneer je je administratie bijwerkt krijg je daar vast een bepaald gevoel bij. Hopelijk een ander gevoel dan wanneer je je klanten helpt met de zaken die je graag doet. Herkenbaar? Tenzij je van beroep accountant bent natuurlijk.

Werken en ondernemen op verschillende niveaus

Elke uitdaging of project heeft een ‘eigen frequentie’. Welke dat is maakt niet zoveel uit. De frequentie wordt bepaald door jou, maar ook door de mensen die met je samenwerken. Laten we zeggen dat het een gemiddelde frequentie is van alle zaken die ermee verbonden zijn.

Stel je organiseert een evenement. Maar de partij voor wie je dat doet heeft er eigenlijk geen zin in. Want het Nederlands Elftal speelt ook op die dag. Je hebt dan te maken met een energie bij je samenwerkingspartij die wellicht niet is afgestemd op die van jezelf. Jij hebt er namelijk heel veel zin in! Het gat is dan heel groot en dat gaat jou vast energie kosten.

Bewust werken naar een hoger niveau

Als ondernemer heb je de kans om te werken en te ondernemen op het niveau dat bij jou past. Daarvoor ben je namelijk ondernemer geworden. Maar wat kan je hier nu mee?

Naarmate je meer ervaring krijgt in je werk of specialiteit gaan je behoeftes ook wijzigen. Ik durf wel te stellen dat het niveau waarop je werkt verhoogt. Dat zal je ervaren in inkomen, maar ook de klanten die je aantrekt. Dit is een natuurlijk proces en daar hoef je niets voor te doen.

Helaas blijkt in de praktijk dat dit natuurlijke proces niet voor iedereen geldt. Doordat je andere klanten aantrekt zal je oude klanten afstoten en dat is spannend. Sommige medewerkers passen niet meer in de organisatie en zullen afhaken, daarmee doe je mensen pijn. Of belanghebbenden (derden) hebben er alle belang bij dat jij niet verandert, ze denken namelijk in hun belang.

Veranderingen omarmen of bestrijden

Je groeit als ondernemer en de dingen om je heen veranderen. Zoals ik hierboven beschrijf gaat je omgeving niet altijd mee met deze veranderingen. Je merkt dat aan de energie waar je mee te maken krijgt. Zolang je werk is afgestemd op de energie waar jij behoefte aan hebt is dat prettig. Je zal dan een fijne flow ervaren met de zaken waar je je mee bezig houdt.

Wanneer je merkt dat de dingen niet mee veranderen op jouw tempo voel je dit in de afstand die je zal ervaren. Zeker als je er op gaat letten is het voor velen herkenbaar.

Dan is het aan jou om te bepalen of je de strijd aangaat of je de verandering gaat omarmen. De strijd aangaan zal je tot een bepaalde hoogte lukken. Maar je wint het uiteindelijk niet zonder jezelf te verliezen of een hoge prijs te betalen. Denk dan aan een burn-out of onbewuste sabotage van dingen.

Het bewust schakelen tussen verschillende niveaus

22 jaar ben ik werkzaam en ondernemer geweest in de aanleg van zwembaden. Op een gegeven moment was de match tussen mij en mijn bedrijf te groot geworden. Ik voelde ‘ergens’ dat de hele branche en producten niet meer passend waren. Gelukkig was ik me bewust van deze dynamiek en kon ik de zaken aanpassen zodat het gat minder groot werd.

Je hoeft niet direct je hele organisatie weg te gooien om alles beter in balans te krijgen. Het herkennen en weten wat er speelt is al een hele stap. Geeft de administratie jou geen energie? Accepteer het of besteed het uit. Zijn jouw klanten zeurpieten geworden? Ga dan op zoek naar een andere doelgroep en pas je producten of diensten aan.

Het is dan niet meer erg om je administratie te doen. Je weet dan dat het erbij hoort en je hebt een keuze het te veranderen. Het besef dat je een keuze hebt is vaak al genoeg om je heel anders te voelen. En je weet ook dat deze processen er nu eenmaal bijhoren.

Doorschakelen naar het volgende niveau

Wil je echter wel je bedrijf, leven en alles wat er bij hoort veranderen? Voel jij dat je teveel blijft hangen in oude structuren en krijg je het niet genoeg naar je hand gezet? Dan wordt het tijd voor actie.

Ik kan je helpen met onderzoek naar de voor jou beste volgende stap. En je helpen met het opnieuw afstemmen op je omgeving en wat daar allemaal bijhoort.

Vorig jaar maakte ik zelf de definitieve overstap van de verkoop en levering van producten naar een mensgerichte dienst. Hierbij kreeg ik een andere focus op klanten, communicatie en bijvoorbeeld ook omzet. Maar vraag om je heen en je zal zien dat je niet de enige bent die graag een verandering ziet ontstaan.

Vlieg ook mee met de exclusieve Mile High Club

Natuurlijk daag ik je niet uit om lid te worden van de voornoemde club. Of doe vooral wat je niet laten kan. Maar je hebt nu de kans om je leven naar een volgend level te brengen. Bijvoorbeeld door middel van mijn Freedom for Creation by Ownership methode te volgen. Het vergroot je creatievermogen en daarbij je algehele gevoel van vrijheid en zelfleiderschap.

Wil je er meer van weten? Ik geef per maand enkele kennismakingssessies vrijblijvend aan mensen die graag een eerste stap willen maken. Neem hiervoor even contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *