Menu Sluiten

Hoe kan je eindelijk vrijer gaan ondernemen?

Vrijheid is een onmetelijk belangrijk goed voor ieder mens. Zonder het gevoel van vrijheid functioneren we minder goed en worden we ziek of krijgen we een burn-out.

De piramide van Maslow

Abraham Maslow heeft met zijn beschrijving van de behoefte piramide, ofwel de ordening van behoeftes, in 1943 een revolutie ontketent. Nog altijd is de behoeftehiërarchie actueel en kan je de motivaties bij mensen verklaren aan de hand van zijn theorie.

In Nederland hebben we een maatschappelijke gemene deler. Wat betreft welvaart zitten we op een ongekend niveau. Ondanks de voedselbanken en stille armoede kunnen de meeste mensen in Nederland zich bewegen op een relatief hoge trede in de piramide.

Behoefte aan zelfontplooiing

Wanneer je ondernemer bent in Nederland dan ben je meestal bezig met zelfrealisatie. Daar ben je misschien niet bewust mee bezig, maar jouw bedrijf weerspiegelt jouw innerlijke wereld. Als het goed gaat met je bedrijf, dan heb je ook een grote kans dat het goed gaat met jou.

We zien echter steeds meer veranderingen in de maatschappij opkomen. Deze veranderingen gaan naar een grotere behoefte aan vrijheid en zelfrealisatie. Jezelf ontwikkelen en verbeteren wordt steeds belangrijker in Nederland. Kijk maar om je heen.

Vrij worden als ondernemer

Je hebt als ondernemer de beste mogelijkheden om vrijheid te ervaren. Wat kan je dan zien als vrijheid?

Vrijheid is de mogelijkheid om datgene te manifesteren wat je zelf graag wilt, op het moment dat jij dat wilt.

Voel je hem met mij mee? Dat wanneer jij als ondernemer een bepaalde richting in wil met je bedrijf, dat het dan ook echt lukt? Met de nodige inspanning, maar zonder moeite? Dat is de ultieme vorm van vrijheid voor de ondernemers in Nederland.

Voorwaarden om jezelf vrij te voelen

Zijn er dan geen voorwaarden aan verbonden? Kan je dan zomaar kiezen voor vrijheid? Ja dat kan, maar wel binnen jouw beperkingen. Iedereen heeft namelijk een actieradius van vrijheid ontwikkeld.

Zo is een werknemer al gauw gebonden aan de voorwaarden van de werkgever. Al kan hierin wel heel veel verschil zitten per bedrijf en zelfs per afdeling of functie. Thuiswerken is niet voor iedereen beschikbaar en een metselaar kan moeilijk van uit huis werken.

Maar een ondernemer legt voornamelijk zelf de voorwaarden voor vrijheid en de beperkingen op. Deze beperkingen ontstaan vanuit overtuigingen en historie.

Overtuigingen die je beperken

Veel overtuigingen zijn beperkend voor jou als ondernemer. Alles wat jij gelooft en voor waar beschouwt komt voort uit een overtuiging. Ooit heb je deze aangenomen en ben je hem ergens ook weer vergeten. Maar dat betekent niet dat de overtuiging geen functie meer heeft.

Maar ook historisch heb je bepaalde waarden en normen aangenomen. Ik zelf heb bijvoorbeeld veel gewoontes overgenomen van mijn vader, die ook jarenlang ondernemer is geweest. Het is een nuttige leerschool om van kinds af aan te zien hoe een bedrijf runnen nu eenmaal werkt, maar het geeft je ook oogkleppen. Al deze invloeden bepalen wie jij nu bent als ondernemer.

Freedom for Creation by Ownership

Weet je wat nu het beste is wat je kan horen? Je mag alle theorie over Maslow, overtuigingen enzovoort helemaal vergeten. Want ze zijn niet meer relevant. Er is namelijk een nieuwe manier om eindelijk vrijheid te ervaren.

Met het FCO model kan je eenvoudig de stappen zetten naar een vrijer leven. FCO staat voor Freedom for Creation by Ownership. Dit betekent dat ik samen met jou een weg ga uitstippelen om eindelijk meer ruimte te krijgen voor datgene wat jij graag wilt bereiken. En zo vergroot jij jouw gevoel van vrijheid.

Wat je daarvoor moet doen is eenvoudig. Je neemt verantwoordelijkheid voor de keuzes die jou hebben gebracht waar je nu bent. is dit eenvoudig? Ja, want het geeft je een onbeschrijfelijk vrij gevoel zodat je niets anders meer wilt. Nee, want je gaat dieper graven in je bewustzijn en dit kan je bijna niet alleen.

Coaching met het FCO model

Wanneer jij jouw gevoel van vrijheid wil vergroten en daarmee je creatievermogen wilt laten toenemen, dan kan ik je helpen. In enkele coaching sessies gaan we aan de slag met jouw vragen en komen we steeds dieper. Hiermee wordt jouw pad steeds duidelijker en kan je steeds gerichter gaan ondernemen en zullen je acties meer effect hebben.

Neem contact met me op voor meer informatie.

e-book 'Uit de Gouden Kooi'

  • Geen tijd voor echt belangrijke zaken?
  • Zit je in een Gouden Kooi zonder uitweg?

Download nu gratis het e-book om eindelijk je leven te veranderen. Heb je behoefte aan echte veranderingen die bij jou passen? En wil je dit bereiken op een eenvoudige manier?

Ontdek alles over het transformerende FCO model van Maurice van den Heuvel. Speciaal geschreven voor ondernemers, maar toepasbaar op elke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *