Menu Sluiten

Waar kom jij vandaan?

Je kan niet van Chicago naar New York als je in Boston bent.

Hoe kan je ergens komen als je niet weet wat je startpunt is? Hoe weet je de juiste route? Zelfs de beste navigatie, coach of mentor kan jou hierbij niet helpen als je niet onderzoekt waar je bent.

Het juiste pad wandelen

Wil jij graag een verandering in je leven? Ben jij ook zo gecharmeerd van het eindpunt waar je zo naar verlangt? Ik ook, laat ik daar maar meteen eerlijk in zijn.

Het is alleen verrekte moeilijk de juiste weg te vinden. Ondanks alle voorbeelden, goeroes en (ongevraagde) adviezen is jouw weg alleen maar door jou te lopen. Of je nu wil groeien als ondernemer, opkrabbelt uit een dal of iets compleets anders wilt gaan doen. Het vinden van deze weg is de grootste uitdaging.

Maar we slaan allemaal hier een vreselijk belangrijke stap over. Ontdekken en onderzoeken waar we vandaan komen.

Met je knieën in de modder staan

Letterlijk stond ik tot mijn knieën in de modder bij de start van mijn carrière. Ik hielp met de aanleg van zwembaden, maar het was echt niets voor mij. Al snel nam ik me voor me te specialiseren in de verkoop en marketing van de zwembaden, lekker warm op kantoor bij het koffiezetapparaat.

Ik had een duidelijk beeld waar ik stond en waar ik naar toe wilde. Het pad om te lopen was direct helder en weinig tot niets bracht me daar dan ook vanaf. Een voorbeeld van een duidelijk vertrekpunt en eindpunt was in mijn voordeel.

Jouw ideale pad bestaat al

Niet het juiste pad lopen is vermoeiend, vol met valkuilen en vooral niet leuk. Dit heeft overigens niets met ‘buiten de gebaande paden gaan’ te maken. Want als dat je pad is vind je het juist geweldig een keer een misstap te maken.

Maar jouw weg is al ontstaan wanneer je droom, wens of weet-ik-wat in je bewustzijn is verschenen. En de grootste valkuil is door direct op pad te gaan, met oogkleppen op gaan lopen naar een ongewisse horizon. Misschien kruis je ergens jouw goede richting en neem je de afrit naar the Highway van jouw dromen. Maar hoe groot is deze kans?

We zijn zo gefocust op het eindresultaat dat we de andere mogelijkheden gaan ontkennen. Of we zijn blind geworden door onze starre blik.

Daar waar jij vandaan komt

Wanneer je weet waar je naar toe wilt is dat fantastisch. Koester het met alles wat je hebt. Maar ga niet blind lopen. Want je weet de weg ernaar toe niet helemaal. Die leer je pas kennen wanneer je gaat kijken waar je vandaan komt.

‘Maar hoezo weet ik niet waar ik vandaan kom?’ hoor ik je vragen. Omdat ik dat in mijn werk zie gebeuren. Toen ik nog zwembaden verkocht (echt waar!) en nu ik ondernemers begeleid naar een groter gevoel van vrijheid, vrijwel niemand weet waar hij of zij écht staat. Dan zijn de verwachtingspatronen niet helder en vaak teleurstellend.

En misschien ben ik nog wel vaker gevallen dan jij. Dus ik spreek uit eigen ervaring.

Ontdekken waar je staat

Hier waar je nu bent is het resultaat van alle keuzes die je gemaakt hebt in je leven. En dat zijn er meer dan je denkt. Veel meer! En de impact is ook groter dan je voor mogelijk houdt.

Maar hoe ontdek je dan waar je staat? Hoe ontdek je waar je vandaan komt? Dat doe je bijvoorbeeld door zelfonderzoek te doen in je omgeving. Heb het lef om aan familie of vrienden te vragen hoe ze over jou denken. Wat zijn je zwakke kanten? Hebben zij geloof in je nieuwe plannen? Je kan ook hulp aan een coach of mentor vragen.

En nu komt een belangrijk moment. Gebruik al deze input om jouw verhaal compleet te maken. Stel je volledig open voor de feedback en suggesties. En dit is enger dan je nu beseft… Luister aandachtig en gebruik de informatie om jouw plaatje compleet te maken. Je hoeft niets te doen met alle adviezen en hulptroepen.

Klaar? En dan nu gaan…

Ga pas op weg als je wéét waar je vandaan komt. Je kan niet vanuit Rotterdam naar Utrecht als je in Amsterdam bent. Je mist dan de juiste aanwijzingen en je neemt de verkeerde afslagen. Misschien lijkt dit op een vertraging, maar dat is het juist niet. Met de juiste route opent er zich een snelweg naar jouw doel, jouw droom. Een prachtig stukje asfalt zonder tolheffing.

Mijn tijd in Thailand heb ik bijvoorbeeld benut om een nieuw ijkpunt te vinden. Dat doe ik overigens meerdere keren per jaar om mijn koers te bepalen en om te kijken of deze nog passend is voor mij. Ik merk dan dat mijn weg helder en eenvoudiger wordt. Minder moeite en meer focus.

Extra ondersteuning?

Is er een lichtje gaan branden en wil je onderzoeken waar je staat? Heb je hier hulp bij nodig in de vorm van een uurtje sparren met mij om meer inzicht te krijgen?

Het is mijn cadeau aan jou om je hiermee te helpen. Ik geef je graag de inzichten die jou de juiste richting in brengen. Elke maand help ik enkele ondernemers in dit proces met een gratis consult. Wil je hier gebruik van maken? Neem dan contact met me op voor een nadere afstemming.

e-book 'Uit de Gouden Kooi'

  • Geen tijd voor echt belangrijke zaken?
  • Zit je in een Gouden Kooi zonder uitweg?

Download nu gratis het e-book om eindelijk je leven te veranderen. Heb je behoefte aan echte veranderingen die bij jou passen? En wil je dit bereiken op een eenvoudige manier?

Ontdek alles over het transformerende FCO model van Maurice van den Heuvel. Speciaal geschreven voor ondernemers, maar toepasbaar op elke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *