Menu Sluiten

Het onbenul van onze Verworven Rechten

Elke dag lezen we het in de krant en zien we het in het journaal. ‘Men’ wil onze rechten afpakken en ons steeds verder betuttelen. Waarom vinden we dit zo vervelend en wat kan je er persoonlijk van leren?

Onze Verworven Rechten

We mogen met onze auto Amsterdam niet meer in. Geen boottochtje maken met veel personen. Minder vlees eten en korter douchen. Ik krijg langzaam het gevoel dat we niets meer mogen in Nederland. Dit wat ik in tegenstelling ervaar wanneer ik in Thailand verblijf. Maar ook daar worden de regels strenger en meer gehandhaafd.

Hoe kunnen ze ons dit toch aandoen allemaal? Onze vrijheid steeds verder beperken en ons leven steeds minder leuk maken? Hoe durven ze?! Maar misschien zit er toch een andere kant aan dit verhaal?

De auto opnieuw uitgevonden

Mag ik jou uitdagen? Denk je dat als ze vandaag (of destijds met de wetenschap van nu) de auto opnieuw zouden ontwikkelen er nog een benzinemotor in geplaatst zou worden?

Ik durf te wedden dat men onmiddellijk alles zou inzetten op zero-emissie en de ongemakken van een accu op de koop toe zouden nemen. Maar dan zou er ook een andere economie zijn ontstaan bij de tankstations etc (denk aan flexplekken of meer winkels). Ik acht de kans dat men een vervuilende auto met een eindige grondstof (olie) zou toestaan op de weg erg klein.

Maar hoe zit dat dan met onze rechten, met de dingen die we fijn vinden?

Voortschrijdend inzicht

Net als met de ontwikkeling van de auto zouden sigaretten niet worden toegestaan. Huizen en wijken zouden wellicht anders zijn ontworpen en onderwijs anders zijn opgebouwd.

Nu voelen deze veranderingen aan alsof ze ‘ons worden afgepakt’ of dat ‘we worden gepest door de overheid’. Maar als je zonder deze emotie naar de veranderingen kijkt is het allemaal zo gek nog niet. Veranderingen doen bij ons mensen nu eenmaal vaak een beetje pijn.

Ik ben de laatste die in dit bericht een politieke mening ga geven. Maar ik vind iets anders wel interessant. Hoe kan je nu deze beweging in de maatschappij vertalen naar je eigen situatie? Wat zou jou dat opleveren? Zou het voortschrijdend inzicht uiteindelijk een betere situatie kunnen opleveren?

Invloeden van buitenaf

In onze maatschappij hebben we allerlei mensen en groepen die de zaken veranderen. Daar hebben we zelfs in een democratie niet veel invloed op.

Maar als ondernemer heb je deze invloeden van buitenaf veel minder sterk. Zeker als je enig eigenaar/directeur of eenpitter bent bepaal jij je eigen koers. Maar heb je dan altijd je kompas in de juiste richting staan? Laat jij het voortschrijdende inzicht in je leven wel eens toe? En wat zou je dat brengen?

Je richting als ondernemer

Doordat de invloed van buitenaf gering is moet je als ondernemer als geen ander je eigen richting bepalen. Alleen is de werking van voortschrijdend inzicht dan helaas beperkt. We zitten namelijk allemaal in onze eigen bubbel en daaraan ontsnappen is maar weinigen gegeven.

Wat je kan helpen is meer input van buitenaf te vragen. Veel ondernemers vinden deze input in bijvoorbeeld een Mastermind groep, het bezoeken van een seminar, luisteren van een podcast. Je partner is wellicht niet objectief genoeg en een accountant bekijkt jouw bedrijf ook als belanghebbende.

Jij, opnieuw uitgevonden

Laten we eerlijk zijn. Ook jij vindt een auto met brandstof uit olie in de kern geen goede oplossing voor onze mobiliteit. Maar moeten we deze maar blijven gebruiken omdat de auto nu eenmaal zo aanwezig is? Kunnen we hier een verandering in aanbrengen? Ja hoor, het kost wat tijd, geld en moeite, maar we kunnen de transitie maken.

Neem als ondernemer ook jezelf en jouw bedrijf eens op dezelfde manier onder de loep. Jij bent nu wie je bent, maar is het de beste versie van jezelf? Of wordt het tijd de boel eens weer flink op te schudden?

Vergeet de verworven rechten en bezittingen die je nu hebt. Het maakt je eerder tot slachtoffer dan dat je iemand bent die écht nieuwe keuzes durft te maken.

De beste nieuwe versie van jezelf

Ondanks de weerstand op veranderingen willen we meestal niet meer terug. Ga jij nog lekker eten in een restaurant met rokers om je heen? Of laat je kinderen weer makkelijk alcohol nuttigen?

Stel jezelf ook deze vragen. Bekijk elke keuze die je ooit gemaakt hebt vanuit een ander perspectief. Past dit werk nog bij je? Heb jij behoefte aan meer van wat je nu hebt of zou je graag een andere keuze maken? Als een hele maatschappij verandert kan jij het ook?

Doet dat pijn? Jazeker. Is dat soms moeilijk? Jep, ook dat is waar. Maar uiteindelijk wil niemand terug naar het oude liedje, dat is óók waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *