Menu Sluiten

3 signalen die je NOOIT mag negeren

Ondernemen doe je zelf. Jouw bedrijf, jouw keuze, jouw leven. En toch leven we niet op een onbewoond eiland en krijgen we dagelijks signalen van buitenaf. In de vorm van een gesprek, jaarcijfers of, gewoon, jouw intuïtie.

Zelfmisleiding in ondernemerschap

Zelfmisleiding is de grootste valkuil in het ondernemer zijn. Het zijn de valkuilen waar we zelf instappen, maar die we weigeren te zien bij ons zelf. Ze zijn echter niet onzichtbaar voor anderen om ons heen. De fouten die we telkens maken worden meestal door je omgeving wel waargenomen.

Hoe kan het dan toch dat we die fouten telkens blijven maken? Waarom doen we ons dat zelf aan en weigeren we de waarheid in te zien en de omstandigheden aan te passen? Omdat het ons namelijk altijd wél iets oplevert, maar dat ontkennen we stellig. Dus welke signalen negeren we en wat leren we ervan?

1. “de wereld kijkt op een vreemde manier naar mij”

Vertelt jouw partner wel eens iets tegen jou wat je totaal anders ziet? En herhaalt zich dat telkens?

Jarenlang riep men naar mij: ‘kap toch eens met die stomme handel van je’! Maar wacht eens even, dat bepaal IK toch zeker zelf wel? En waarom zou ik dat doen? Het levert toch veel geld op en ik verdien eerlijk een boterham en doe niemand kwaad?

Signalen van de buitenwereld negeren is een signaal van zelfmisleiding. De mensen om je heen zijn niet dom, ze kijken alleen naar een groter plaatje dan dat jij dat doet (en kan). Deze signalen blijven negeren is niet slim en luisteren kan echt geen kwaad. Wat kan het nou in het slechtste geval beschadigen? Je ego?

2. “ik werk alleen maar voor anderen”

Wanneer je personeel hebt dan zijn zij belangrijk voor je. Zo niet, dan zou ik vandaag nog iets anders gaan doen. Zo ook je klanten, freelancers en weet ik wie nog meer. Als spin in het web heb jij een verantwoordelijkheid naar hen toe.

Maar als je steeds vaker voelt dat je het ‘voor de ander doet’ zouden er een paar alarmbellen moeten gaan rinkelen bij je. Ondernemen doe je namelijk primair voor jezelf en jouw doelen. Sluit jouw werkelijkheid niet meer aan bij datgene waar jij voor staat? Kap dan snel ermee, of ga aan de slag om de dingen te verbeteren.

Blijven werken omdat anderen afhankelijk van je zijn is oneerlijk. Oneerlijk naar jezelf, maar ook naar de ander toe. Een belangrijk signaal van zelfmisleiding. Wanneer jij ongelukkig bent doordat je je enkel inzet voor anderen doe je de ander namelijk ook tekort. Zou jij zelf zo’n persoon in je omgeving willen hebben?

3. “de mensen begrijpen mij niet meer”

Vervreemding doordat je alles in je eentje doet is begrijpelijk. Ga jij zakelijk linksaf terwijl de hele wereld rechtsaf zou gaan? Denk dan nog eens goed na.

Ondernemen is absoluut je eigen weg gaan. Zelf de keuzes beoordelen, afwegen en maken. Maar als je keer op keer een beslissing neemt die anderen maar niet kunnen begrijpen, bijvoorbeeld een zakenpartner of leverancier, dan wordt het tijd om eens dieper naar jezelf te kijken.

De omgeving is namelijk een grote spiegel. En als die spiegel steeds lelijker gaat kijken kan dat komen doordat je bijvoorbeeld dubbele signalen afgeeft. Je zegt A te willen, maar je kiest structureel voor B. Of C als je het echt bont wilt maken. Een spiegel liegt nooit, onthoud dat goed.

Wat levert het negeren van deze signalen jou op?

Als je jezelf serieus neemt herken je de signalen waarschijnlijk wel. Ze hoeven er niet te zijn, maar áls je ze herkent is het tijd voor actie.

Deze zelfmisleiding is namelijk een keuze die je maakt. Het is niet iets dat je overkomt of waarvan je het slachtoffer bent. Kan er dan nooit een schuld bij de ander liggen? Natuurlijk wel, maar negeren van alarmbellen blijft jouw eigen keuze. En waarom doe je dit dan?

Dat maakt het leven zo interessant. Waarom stoten we onszelf steeds tegen diezelfde steen? Omdat het ons ergens iets moois brengt. En dat verschilt van persoon tot persoon.

Beautysalon ‘BySandra’ verhuist (niet)

Sandra, getrouwd en 37 jaar oud, bleef de beautysalon aan huis aanhouden. Terwijl de kamer nodig was voor een aanstaande geboorte. Daarnaast vond Hans, haar man, de klanten over de vloer niet fijn. De omzet en resultaten waren heel goed. En op loopafstand was een schitterende ruimte te huur die perfect zou zijn voor Beautysalon ‘BySandra’. Maar waarom maakte Sandra deze op zich logische stap niet?

Als kind hoorde ze van haar ouders allerlei uitspraken die ergens diep haar zelfvertrouwen hebben ondermijnd. En kan je je voorstellen dat dit niet helpend is? Dat een nieuwe locatie té spannend is? Te onveilig aanvoelt, terwijl zakelijk gezien het een meer dan prima keuze is?

Het negeren van deze signalen van de buitenwereld door Sandra is een voorbeeld van zelfmisleiding. Hoewel vanuit haar perspectief de keuze volstrekt logisch is, denken anderen daar anders over. Anderen die het beste met Sandra voor hebben.

Wat het je écht kan opleveren

Soms ben je als ondernemer toe aan een kleine of grote update. Het fraaie van ondernemer zijn is dat alles ook echt jouw eigen keuze is. Herkennen, erkennen en besluiten doe je namelijk al de hele dag.

Ondernemer zijn kan het mooiste beroep van de wereld zijn. Je kan je er helemaal aan overgeven en misschien ben je meer getrouwd met je bedrijf dan met je partner. Maar in elk huwelijk dien je aan de relatie te werken, zo ook aan de relatie met je werk en bijvoorbeeld carrière.

Weinig mensen hebben een grotere kans om zichzelf te verbeteren dan jij als ondernemer. Je vangt niet alleen meer signalen op, je kan er ook écht wat mee doen, ze omzetten in een beter bedrijf of een prettigere carrière.

Hulp nodig hierbij? Ga luisteren naar wat de mensen over jou te zeggen hebben. Luister dan met zo weinig mogelijk oordeel en beslis pas achteraf wat je er mee wilt doen. Aan jou uiteindelijk de keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *